08. 10. 2011
PRESS RS
Danijela Pantić, voditeljka na RTS za Zdravo/Živo otkriva
Od kada su joj lekari konstatovali probleme sa štitnom žlezdom i savetovali da se podvrgne operativnom zahvatu, zanosna voditeljka kviza Slagalica na RTS, Danijela Pantić potpuno je promenila način života.
Odbila je operaciju i oštre terapije, a umesto toga iz svoje ishrane izbacila sve što je životinjskog porekla i postala pravi pravcati vegetarijanac. Osam godina je prošlo od tada a lepa voditeljka nije ni umrla od gladi niti je bilo koji segment njeog života postao lošiji od tada. Naprotiv, izgleda kao nikad do sad i izaziva uzdahe gde god se pojavi, a njeni problemi sa štitnom žlezdom gotovo da su nestali.
- Nisam želela da idem pod nož nego sam počela da tražim prirodno rešenje za moj zdravstveni problem. Tragala sam za uzrocima bolesti, isprobavala razne načine ishrane, istraživala sastav namirnica, kombinovanje hrane a sve sa jednim ciljem, da vodim zdrav život. Kada sam primetila da moje zdravlje, kondicija i energija postaju sve bolji, znala sam da je vegetarijanski način ishrane savršen za mene - objašnjava Danijela svoju odluku.
Nije lako biti vegetarijanac
Danijela kaže da u našim krajevima nije ni malo lako biti vegetarijanac jer te svugde gledaju kao da nisi sa ove planete i uporno nutkaju hranom koju si odlučio da nećeš da jedeš, kao da ne znaš čega se odričeš.
Bivša atletičarka
Lepa voditeljka bavila se atletikom gotovo deceniju a njene discipline su skok u dalj, trčanje na 600 metara i bacanje kugle. U ovoj disciplini je osvojija i dve medalje na republičkom takmičenju iako ni malo ne liči na bacačice kugla. Danas, Danijela se bavi skijanjem i plivanjem.
- To su mi omiljeni sportovi zbog kojih svake godine otputujem u Grčku i Austriju. Ono što mi je najteže u ovom vegetarijanskom životu je nerazumijevanje okoline i nedostatak vegetarijanske hrane u restoranima. U restoranima u Beogradu i u većim gradovima služe i vegetarijanska jela. Međutim, u manjim mestima i selima, u kojima sam boravila nisam baš nailazila na razumevanje kad bih zatražila obrok bez mesa. Nije mi jasno, mi smo zemlja u kojoj sve uspeva od žitarica, trava, mahunarki, do najrazličitijeg povrća, ali da je jedino što možete da pojedete životinja nabodena na ražanj - kaže ona.
- Govore mi da to nije dobro, da ću da se razbolim, da će mi nedostajati belančevine, amino kiseline. U stvari, ja to sve imam, samo biljnog porekla, a ne prave masnoće u krvi i ne zapušavaju krvne sudove. Pošteđena sam šećerne bolesti, hipertenzije i moždanog udara i gojaznosti. Ranije sam bila žena i po, imala sam oko 65 do 70 kilograma. Uz sadašnji način ishrane stigla sam na 60 kilograma, što je na mojih metar i sedamdeset šest sasvim u redu - objašnjava Danijela.
Odrekla se slatkiša
Ona sprema povrće koje se malo kuva, jer je to najbolje za organizam. Izbegava jaja i sireve, pije kozje mleko a slatkiša se potpuno odrekla. Umesto šećera koristi med, ujutro jede voće pa ne oseća potrebu za slatkim. Kaže da izmišlja kako da napravi kolače bez margarina i jaja, pite od bundeva i jabuka sa medom, dodaje cimet i vaniliju, da zakamuflira ukus.
- Volim da probam sva jela bez mesa, spremam rižoto od heljde, pite od povrća, prosa, čorbe od povrća. Uživam da kuvam, ali i da ljudi uživaju u onome što spremim. Hleb pravim sama, bez kvasca, jer pivski kvasac pravi organizam kiselim, a takav je pogodan za razvoj bakterija i bolesti. Svaki obrok počinjem svežom, sirovom hranom. To je najčešće salata, a ređe voće. Vodu pijem isključivo pre jela ili dva sata posle. Osim mesa ne jedem ni proizvode od pšenice i kravljeg mleka. Ne jedem posle 18 sati - kaže ona. Danijela objašnjava da nije odmah i odjednom postala vegetarijanac nego da se pojedinih namirnica odricala vremenom i polako.
Pobornik zdrave hrane
Danijela često posećuje prodavnice zdrave hrane, jer voli sirove i sveže orašaste plodove, badem, lešnik, kikiriki, brazilski orah, kao i suvo voće, brusnice, kajsije ili smokve. Nije poklonik makrobiotike, algi, niti sličnih namirnica koje ne rastu na ovom podneblju. Misli da bi sve žitarice, osim pšenice, trebalo da budu primarne u našoj ishrani, jer ne samo da su bogate vlaknima, mineralima i vitaminima, nego na ovim prostorima i najbolje uspevaju. Koristi komorač, seme bundeve, lana, susama i suncokreta, korijander, oljuštenu raž, razne vrste meda, žalfiju, maslinovo ulje, sočivo, integralnu rižu, razne vrste mahunarki i naravno voće i povrće. Jaja ne jede.
Život bez mesa
Kao i sve drugo nepoznato, tako i promena ishrane zahteva prilagođavanje. Prvo je izbacila sve meso, osim ribe, i to je potrajalo dve do tri godine. Tek tada je prestala da jede ribu. Nekoliko meseci kasnije izbacila je pšenicu, pa onda šećer, suncokretovo ulje, gazirane i veštačke sokove, margarin.
- Vegetarijanstvo je način života. Iskreno, nikada nisam bila ljubitelj mesa, a dok sam ga jela, osećala sam da me teška hrana uspavljuje i da imam manje energije. Posle sedam ili osam godina života bez mesa mnogo sam izdržljivija. Nikad se bolje nisam osećala, radim, aktivna sam, a vegetarijanska hrana nije toliko skupa kao što ljudi misle. Sve sam ja to ispitala detaljno pre nego što sam se upustila u tu avanturu. Činjenica je da mi ne znamo dovoljno o zdravoj hrani, odmalena nas pogrešno uče da treba da se jede mnogo jer zdravlje ulazi na usta. Kako zdravlje, tako i bolest ulazi na usta. Ne želim da život provedem u bolestima sa šakom tableta dnevno - kaže Danijela.
Andrijana Pisarević
Izvor : Pressrs
Нема коментара:
Постави коментар