Nutricionistička kuhinja
Nedeljko Kolundžija | 04. 11. 2011.
OSTOJIĆEVO - Dolaskom mladog kuvara Nenada Maluckova 300 učenika osnovne škole u Ostojićevu sa oduševljenjem odlazi u đačku kuhinju na nutricionističku užinu.
![]() |
Kuvar Nenad Maluckov |
Da dečjem ukusu odgovaraju zdravi obroci pokazuje i podatak da je kiosk brze hrane, na ulazu u školu, ostao bez mušterija, a obrok koji dobijaju đaci nazivaju “hit užina”.
Dolaskom Nenada Maluckova, koji je bio naš đak, promenjen je ambijent u kuhinji i trpezariji, a što je najvažnije - i u jelovniku. Posle uvođenja nutricionističkog jelovnika ove godine povećao se broj učenika koji koriste užinu. Obrok košta 900 dinara mesečno, a ne plaćaju ga deca iz siromašnih porodica - kaže Antonije Cicmil, direktor škole.
O jelovniku odlučuje 300 đaka. Zapravo, u saradnji sa nutricionistima i đačkim parlamentom, komisija sastavlja meni. Na osnovu ideja Nenada Maluckova, prihvaćen je jelovnik koji deca vole, a sadrži puno voća, mlečnih proizvoda, čajeva, voćnih sokova.
- Želimo da proširimo delatnost kuhinje u kojoj bi deca dobijala i dnevni obrok umesto užine, mada je i na ovaj način ishrana đaka veoma poboljšana - kaže profesor Cicmil.
Na njegov nagovor, mladi kuvar Nenad Maluckov je došao da radi u školi u Ostojićevu, koju je završio kao odličan đak. Prvo je mislio da je pogrešio što nije ostao da radi u velikim restoranima, ali je na kraju shvatio da je napravio dobar potez.
![]() |
Užina na samoposluživanje |
Kada je diplomirao, Nenad je prvo radio u Novom Sadu, pa na jednom beogradskom splavu. Posle vojske godinu dana je radio u beogradskom “Grand kazinu” i isto toliko u Moskvi. Onda je stigao poziv iz zavičaja i odlučio da se vrati.
- Dobio sam poziv da radim u mojoj bivšoj školi i kvalitetnom užinom promenim loše navike u ishrani dece. Prvo sam zaboravio poziv, ali počelo da me kopka, vuče i odlučio sa da se vratim - kaže Maluckov.
Iz velikog sveta obreo se u selu i prvi mu je posao bio da kuhinju dovede u savršen red, a potom trpezariju uredi na način kako to odgovara mladima. Nije se zaustavio ne tome i posle užine počeće da priprema obroke.
- Ono što sam do sada radio umnogome se razlikuje od posla u đačkoj kuhinji. U Beogadu i Rusiji sam spravljao jela po porudžbini za goste, a ovde se unapred zna meni i broj užina. Po ostacima obroka vidim da se zdrava hrana dopala učenicima i zadovoljan sam što sam na pravom putu - kaže mladi kuvar.
To potvrđuju i učenici. Jedna od njih, Tanja Vučković, kaže da je užina lepa i raznovrsna, svakog dana drugačija i lepša od one koju su nekada kupovali na kiosku. Njena vršnjakinja iz šestog razreda Klaudija Kočiš takođe je zadovoljna.
Zadovoljni i roditelji Dragana Đukić, majka dvoje učenika, veoma je zadovoljna radom đačke kuhinje. - Ranije smo deci davali novac za užinu i nismo znali šta su kupovali na kioscima brze hrane. Sada smo zadovoljniji jer znamo da im se servira zdrava, raznovrsna i kvalitetna hrana - kaže Đukić. |
Blic
Нема коментара:
Постави коментар