Сарма са пиринчем и млевеним орасима биће укусна као и она са месом, а нико неће бити убијен због тог јела, каже Никола Пешић, аутор „Веганског кувара”
![]() |
Уметник и кувар: Никола Пешић |
Аутор сајта Здрави рецепти и истоимене Фејсбук странице, иначе ликовни уметник, овим куваром исказује креативност и на другом пољу, нудећи нове или заборављене рецепте од намирница биљног порекла. Први вегански кувар у Србији, како тврди његов аутор, покушава да докаже да греше сви који мисле да живот без меса није могућ.
Аутор скулптуре „Еритроцит”, коју „Политика” додељује на Фесту, дружи се са варјачом од малих ногу. Пре неколико година почео је са макробиотичком исхраном, а касније када му се, како каже, прочистио и ум, а не само тело, прешао је на веганство што значи да не једе намирнице животињског порекла – млеко, месо, рибу, јаја, па чак и пчелињи мед. Доследни вегани чак не носе одећу од коже, крзна и вуне.
– Исхрана будућности мораће пре или касније да постане веганска. Масовно узгајање и злоупотреба животиња ради добијања меса, млека и јаја већ изазивају катастрофалне еколошке последице. О пустошењу мора и океана да и не говорим. Немамо никаква права да животиње убијамо и држимо у заточеништву. Кршење природних закона враћа нам се у облику кардиоваскуларних обољења, дијабетеса, гојазности... Храна не мора бити зачињена болом недужних животиња, како би била укусна, лепа и здрава – објашњава Пешић зашто је прешао на биљну исхрану.
Иако постоје уверења да је тај режим исхране непотпун, наш саговорник тврди да су то само предрасуде и каже да веганска јела не оскудевају у хранљивим састојцима, већ се уместо меса, рибе, јаја, млека и млечних производа користе махунарке, житарице, коштуњави плодови, воће и поврће.
– Сарма са пиринчем и млевеним орасима биће подједнако укусна као она са месом, хранљива вредност ће јој бити иста, а нико неће бити убијен због те сарме – наглашава Пешић и тврди да за припрему веганских јела није потребно бити ни вештији кувар, ни проводити више времена поред шпорета, а да нису ни скупља од спремања конвенционалних оброка.
– Ко иначе кува, сада ће радити то исто, само од других намирница и на други начин. Веганска исхрана не мора бити нечије стално опредељење, већ ову храну може јести по неколико дана седмично или на пример за време поста – додаје уметник и аутор „Веганског кувара”.
Сви састојци за јела из овог кувара, према речима Пешића, могу се купити на пијаци, у супермаркету или продавници здраве хране – пасуљ, леблебија, сочиво, соја, киноа, хељда, семенке бундеве, конопље, лана, сусама…
А. Маринковић
објављено: 14.10.2011.
Politika
Нема коментара:
Постави коментар