понедељак, 14. новембар 2011.

Komšije grade novi dom

G. G. | 12. novembar 2011.

Složne komšije grade dom porodici Obrada Matovića u zaseoku Vlaka na Jabuci
Novi krov Matovića do Nove godine


JABUKA - Drvenu kuću Obrada Matovića u zaseoku Vlaka, u prijepoljskom selu Jabuka, progutala je vatrena stihija 2. novembra ove godine, a već deveti dan, nedaleko od zgarišta, majstori i komšije su mobom izlili betonsku ploču novog doma.
- Ne daj bože velikog kijameta i mraza, ali do 1. decembra ćemo ukroviti, a do Božića useliti Obrada i čeljad u kuću - tvrdi Petar Matović, predsednik odbora za izgradnju kuće pogorelcima.
Još dok su tinjali ugarci na ognjištu doma Obrada (44), sezonskog radnika, njegove supruge Nade (45), Nikole (15), učenika drugog razreda Građevinske škole u Beogradu, i Ivone, đaka sedmog razreda na Kolovratu, komšija Petar Matović (63), vlasnik pilane i stari akcijaš na visoravni, okupio je meštane Vlake - 26 kuća Matovića i četiri Irića.
POKUĆSTVO

I DOK studen steže obruč oko jabučke visoravni, Petar skuplja bubnjare i ostala grejna tela: da se malterdžije i instalateri ne mrznu, a zidovi suše. Za novi dom nedostaju materijal za zanatske radove, sanitarije, pokućstvo...
- Kad pevaju Obrad i čeljad mogu i sami, ali sad su u nevolji i moramo pomoći. Nećemo dozvoliti da ostanu na ledini, da se potucaju. Naši stari su uvek bili složni kad neko ostane bez krova. U pitanju je obraz zaseoka: ko može, neka pomogne u majstorluku, građi ili parama - rekao je Petar, deleći zaduženja, formirajući odbor i tri komisije.
Već uoči Mitrovdana u Vlaci su zasukali rukave i udarili prvi kram u temelje kuće, čija je osnova 65 kvadrata. Pozvali su u pomoć zemljake iz Beograda, Čačka, Užica, Pljevalja i Prijepolja. Pritekla je u pomoć i opština sa 500.000 dinara.
- Dolaze ljudi, nude pomoć i dnevnice. Nisam se nadao ovakvom odzivu i organizaciji radova. Hvala Petru i komšijama do neba - ističe otac Obrada pogorelca, Ratko (72), za koga komšije kažu da je „skrojio“ preko 300 krovova, a siromašnima to činio iz sevapa, govoreći „dobro će se dobrim vratiti“.
Pogorelcima su se pri ruci u nevolji našli i pripadnici pogranične policije i policijske uprave iz Prijepolja, pozajmljujući metalni kontejner, u kojem pucketa bukovina, pa majstori tu predahnu i ogreju ruke od studeni.
Večernje Novosti


Нема коментара:

Постави коментар