понедељак, 14. новембар 2011.

Komšijino „hvala" vrednije od plate

Jedinstveni volonterski servis na Zvezdari

Humano: Oko 40 Zvezdaraca već osam meseci potpuno besplatno pomaže komšijama oko kućnih poslova, nabavke ili pak običnim razgovorom i osmehom
Plemenito: Starijim ljudima nekada je dovoljno samo da ih neko sasluša

Oko 40 stanovnika Zvezdare dva puta nedeljno po 90 minuta obraduje svoje komšije korpom punom namirnica, čorbom, obavljanjem lakih kućnih poslova, ali i osmehom. Reč je o volonterskom servisu ove opštine koji ima cilj da poboljša kvalitet života osoba koje imaju problema u svakodnevnom funkcionisanju.
Ovaj centar trenutno ima oko 75 korisnika kojima je potrebna pomoć. Ranka Jeličić jedan je od volontera koji punih deset meseci, odnosno od samog osnivanja ovog centra, pomažu svojim komšijama. Kako kaže, njihovo „hvala" za nju je najveća plata.

Svi ih zaboravili

- Imam dosta slobodnog vremena i drago mi je da mogu da ga utrošim na ovaj način. Naši korisnici su uglavnom grupa starijih osoba, slabo pokretnih i usamljenih, na koje su svi zaboravili. Nekima niko godinama nije ušao na vrata. Od svih stvari koje radimo za njih naše prisustvo, topla reč i osmeh najviše im znače. Tu smo da ih saslušamo, ali i pomognemo oko kućnih poslova, spremimo ručak i odemo u nabavku hrane i lekova - priča Ranka.

Kontakt

Oni kojima je potrebna pomoć volontera, kao i građani koji žele da pomognu svojim sugrađanima, mogu da dođu u kancelariju Volonterskog servisa Zvezdara, koja se nalazi u MZ „Zeleno brdo" na Bulevaru kralja Aleksandra 395, kao i da se jave na broj telefona 2864-426, radnim danima od 9 do 14.
Volonteri ovog servisa pomažu i roditeljima bolesne dece i dece sa smetnjama u razvoju, kao i onima čija deca imaju problem u društvenom ponašanju. Ranka kaže da pre nego što neko od volontera poseti porodicu, stručni tim radi procenu.
- Prvo se uradi procena korisnika, a onda volontera, kako bismo napravili idealan spoj. Roditeljima čiji mališani imaju smetnje u razvoju pomažemo kroz igru ili oko kućnih poslova. Tu smo za sve kojima je potrebna pomoć - kaže Ranka.
Radmila Urošević, koordinator tima za volontersku podršku, kaže da su samo u oktobru obavljene 183 terenske posete i realizovano 458 sati volonterskog rada.
- Pored pomoći na terenu, u prostorijama volonterskog servisa organizovane su radionice i individualna psihosocijalna podrška. Pružamo pravnu pomoć, ali dajemo i neophodne informacije o pravima iz oblasti socijalne zaštite - kaže Radmila.

Neočekivani odziv

Milan Popović, predsednik opštine Zvezdara, priznaje da je u početku bio skeptičan oko broja građana raspoloženih da pomognu komšijama, bez ikakve novčane naknade.

Brojke

407 sati pomagali su volonteri svojim komšijama samo u oktobru
183 puta otišli su na kućnu adresu
75 je broj korisnika usluga
37 je ukupan broj angažovanih volontera u oktobru
- Među volonterima imamo penzionera, sredovečnih osoba, ali i studenata. Drago mi je da su se građani u tolikoj meri odazvali da pomognu svojim komšijama. Svako od njih to vreme može da utroši na drugi način, ali oni bez trunke premišljanja redovno odlaze na adrese svojih komšija da im skuvaju ručak ili kupe namirnice - kaže Popović.
Iako je ovo trenutno jedini volonterski servis ovog tipa u prestonici, Popović dodaje da je veliki broj opština pokazao interesovanje za ovaj projekat.
- Siguran sam da će uskoro na nesebičnu pomoć svojih komšija moći da računaju i Beograđani iz drugih delova grada - istakao je Popović.
Volonteri, naime, ne dobijaju novčanu naknadu, a korisnici usluga ne plaćaju za usluge volontera. Ipak, opština Zvezdara trudi se da ih nagradi za dobro delo, pa pored mesečnih markica za prevoz, najbolji volonteri dobiju poklon vaučer za neku kupovinu ili karte za pozorište.

Ana Stanković
Press

Нема коментара:

Постави коментар