понедељак, 14. новембар 2011.

Narodni recepti protiv kašlja


13. novembar 2011.

Mnogo je načina da se prehlade različitog porekla kao što je kašalj, upala grla ili neke druge bolesti, ublaže tradicionalnim lekovima

Mnogo je načina da se prehlade različitog porekla kao što je kašalj, upala grla ili neke druge bolesti, ublaže tradicionalnim lekovima. Za to su najbolje stare proverene recepture iz vremena naših prabaka, pa i njihovih baka.
BELA ROTKVA SA MEDOM
Jednu veliku belu rotkvu treba izdubiti da izgleda kao čaša. Unutra sipati kašičicu do dve meda, pokriti salvetom i ostaviti da prenoći. Ujutru će udubljenje rotkve biti ispunjeno sopstvenim sokom, izmešanim sa medom. Za smirivanje kašlja, trebalo bi uzimati po jednu kašičicu ovog soka - ujutru i uveče.
CRNI LUK SA MEDOM
Poveću glavicu crnog luka staviti u odgovarajuću čašu da bi uspravno stajao, a onda ga izbušiti. U šupljinu od luka staviti po želji med, i svako jutro, sadržaj koji se iz luka iscedi- popiti.
ŽALFIJA KAO MED
Prvo treba skuvati jak čaj od 40 grama žalfije i 600 mililitara vode. Nakon toga ušpinovati 300 grama šećera bez vode, na tihoj vatri. U ušpinovan šećer procediti prethodno spremljen čaj. Tako dobijen sirup, uz mešanje treba kuvati na tihoj vatri, dok ne dobije gustinu meda. Sadržaj zatim ohladiti, sipati u teglu i čuvati u frižideru.
Za smirivanje kašlja odrasli treba da uzimaju tri puta po jednu supenu kašiku, a deca tri puta po jednu malu kašikicu ovog karakterističnog meda. Osim za smirivanje kašlja, preporučuje se i pušačima za čišćenje pluća.
Žalfija je, inače, vrlo zahvalna za grgoljanje u lečenju bolnog grla, laringitisa, tonzilitisa i ulceracije grla. U svom etarskom ulju sadrži dosta fenolne kiseline, zbog čega poseduje antibakterijsko dejstvo. Njen sastojak tujon ima i antiseptičnu moć, naročito kod stafilokoknih infekcija, zbog čega se i preporučuje kod prehlada i kašlja. U narodu je poznato i žvakanje svežih listova žalfije, radi otklanjanja navedenih tegoba.
Večernje Novosti

Нема коментара:

Постави коментар