понедељак, 14. новембар 2011.

Из шатора у дворац

Шестогодишња Ангелина Јовановић из Горње Трепче, која расте поред баке, добила од доброчинитеља нову намештену кућу
Девојчица са баком између срушеног шатора и нове куће Фото Г. Оташевић

Горња Трепча – Док лишће са храстова Буковика шумећи путује у заборав, у подножју горског луга Ангелина Јовановић, држећи лутку десном шаком, дочекује госте пред својим новим огњиштем. За девојчицу од шест лета ово је најлепша јесен, а јуче је био нарочит дан јер се скућила и добила своју собу. – Три месеца смо спавали под шатором и сад смо, ево, прешли у дворац – показује Светлана Недељковић, Ангелинина бака.
Трочлано домаћинство из Горње Трепче, и свако у њему са својим степеном животне горчине, летос је морало из полусрушене избе да пређе под цераду а јуче, у нову, потпуно намештену кућу на истом плацу. Шта се то, и како, окренуло у њиховим судбинама?
Тек рођену Ангелину, 2005. године, њена мајка, петнаестогодишња девојчица, оставила је својој мајци, отишла и удала се у другом селу, док се бебином оцу ни име није прибележило. Трећи члан у сиромашкој потлеуши јесте Ненад Недељковић, Светланин син и сеоски надничар. – У штампи сам видео да су девојчица, бака и ујак у продавници узимали хлеб стар неколико дана, квасили га и тако се прехрањивали. То је мене и супругу толико погодило да смо одмах одлучили да понудимо помоћ – испричао нам је јуче Милан Плавшић из Краљева, који је пензију стекао у швајцарској Белинзони, као возач камиона на интерконтиненталним турама.
Он и супруга јуче су, а како би, из Швајцарске без чоколаде, дошли на праг срећним укућанима у Горњој Трепчи, и сами задовољни што је један нејаки живот сазнао и за лепшу људску страну. – Од почетка прошле године помажемо Ангелину одећом, а сваког месеца шаљемо и по сто евра – каже Плавшић.
За сиротињске дане плавокосе девојчице већ годинама знају и чланице Кола српских сестара из Чачка, помажући колико се може. Кад је получатмара ових људи коначно клонула, при руци су се нашли и неки други људи. Српске кабловске мреже (СББ) одлучиле су да купе нову кућу Ангелини и подигнута је за само 22 дана, на истом плацу где је била стара. Има две собе и укупно 56 квадрата, а од јуче и све што је потребно за свакодневицу. СББ је обезбедио намештај за спаваћу собу, дневну собу и дечију која је, по жељи Ангелининој, у розе. На насеље је дошао и Милан Милетић, из СББ-а и саопштио да је ова фирма за кућу и опремање дала 30.000 евра.
У уређењу су се прикључиле и компаније „Форма идеале” која је поклонила кухињске елементе и трпезарију, и „Техномаркет”, приложивши електрични шпорет, комбиновани фрижидер и машину за прање веша. СББ и Коло српских сестара превели су 2,5 ара земљишта и све прикључке на девојчицу, тако да су и нова кућа и покућство у власништву Ангелине Јовановић.
– Ангелину и њену баку познајемо већ пет година и девојчица је дуго била некако брижна, замишљена. Сада је то насмејано, сасвим друго дете. Мени се данас чини као да овде, међу овим доброчинитељима, доброта борави на сваком кораку – рекла је Бојана Јакшић, председница Кола српских сестара у Чачку.
Од прошлог септембра, Ангелина Јовановић пет дана у седмици аутобусом, са осталом децом из села, иде на предшколску наставу у суседну Доњу Трепчу.
Г. Оташевић
објављено: 12.11.2011

Politika

Нема коментара:

Постави коментар