недеља, 13. новембар 2011.

Izvinili se za grešku u prilogu o Jasenovcu

Uspeh: Internet peticijom naterali špansku TV na izvinjenje

Novosađanin dr Andrej Fajgelj, uz pomoć prijatelja, preko interneta je uspeo da izdejstvuje izvinjenje nacionalne španske televizije za grubu grešku u njihovoj emisiji o Jasenovcu, kada nije navedeno da su žrtve tog logora bili i Srbi.

Greška je napravljena u reportaži o ubistvu ustaškog zločinca Maksa Luburića, koji se pod imenom Visente Peres skrivao u Španiji, u kojoj je navedeno da je upravljao radom logora u NDH, sa posebnim poglavljem o Jasenovcu, gde je prikazano da su ustaše tamo „ubijale partizane, opozicionare, Jevreje i Cigane". Fajgelj je odmah pokrenuo preko interneta akciju u koju su se brzo uključili i pojedinci, udruženja i institucije sa raznih svetskih meridijana.

Aktivisti sa svih strana

- Posle brojnih pojedinačnih pisama televiziji, pokrenuta je peticija koja je za dve nedelje okupila 500 potpisnika, a pridružili su se i Odbor za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, Institut za istraživanje Jasenovca iz Njujorka, Ambasada Srbije u Španiji i Centar „Simon Vizental" iz Jerusalima - kaže Andrej za Press.
On navodi da svi koji su učestvovali u kampanji podjednako snose zasluge za uspeh, posebno Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, Aleksandar Vuksanović iz Madrida, koji je presudno doprineo širenju inicijative u Španiji, Prokopije Postolović iz Madrida koji je dao izjavu za špansku televiziju, Milan i Dara Lučić iz Njujorka, zahvaljujući kojima je priča o izvinjenju dospela čak i na sajt „Volstrit džurnala".
- Španski novinari su napravili dvostruki presedan: prvo su uspeli da učine najneverovatniji propust, a zatim da primene pravila profesije i na Srbe. Najzad, bio je u pitanju Jasenovac, koji kao gorostas patnje zasenjuje sva druga, iako brojna, balkanska stratišta. Ali i još nešto: konačno su se našli aktivisti da zaštite srpske žrtve - navodi Fajgelj.
On kaže da pomoć nije stigla od srpskog NVO sektora, iako su se obraćali Ženama u crnom, Fondu za humanitarno pravo, Helsinškom odboru za ljudska prava, JUKOM-u i REKOM-u.

Internet moba


- Inicijativa je, umesto toga, plod samoniklog pokreta, svojevrsne internet mobe - objašnjava naš sagovornik.
On dodaje da je kao rezultat ovog aktivizma oformljena Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma - MIPA, a primere govora mržnje građani mogu da šalju na mejl prijaviŽantisrbizam.com.
- Osnovna delatnost biće praćenje govora mržnje i pristrasnosti u medijima. Suština naše borbe je zahtev da pravda zavisi od etičkih, a ne etničkih merila. Samo tako ukorenjeni antisrbizam može biti pobeđen - zaključuje Andrej Fajgelj. 
A. Savanović
Press

Нема коментара:

Постави коментар