понедељак, 7. новембар 2011.

Гаји пчеле и помаже младима

ЉУБОВИЈА – Милисав Ђокић (70), пензионер из Љубовије, један је од најбољих пчелара у Подрињу. Осим што се бави узгојем пчела и производњом меда, он несебично помаже младим колегама, па им чак поклања по пет ројева како би могли да започну посао.

Ђокић је пчеларством почео да се бави 1953, када је имао свега 11 година. Пчеларењу га је научио ујак Стојадин Јанковић, по занимању опанчар, али је доста научио и из литературе, нарочито наших, руских и француских аутора. Љубав према пчелама пренео је и на синове Милана и Зорана и супругу Драгојлу, а сада подучава унуке Николу, Милисава Александра и унуку Милицу.
Милисав има 201 „даданблатове“ кошнице, у којима су увек јака пчелиња друштва. Ђокићима је пчеларење узгредан посао. Милисав је однедавно у пензији, а био је грађевински предузимач. Син Зоран је аутопревозник, а Милан има грађевинску фирму. Међутим, сви они нађу времена да раде у великом пчелињаку, смештеном у воћњаку у близини куће у селу Гледећу.
- Пчеле не воле лење и аљкаве пчеларе. На пчелињаку у свако доба године има доста посла. Околина Љубовије је крај као створен за пчеларење – има багремових шума, кестена и липе, велике ливаде на којима расте безброј разних трава, а нема ни фабрика загађивача – каже Милисав.
Он каже да ова година, због лоших временских услова, није била берићетна за пчеларе.
- Пчеле су унеле у просеку по 18 килограма меда у кошницу. Минулог лета изврцао сам више од 3,6  тоне веома квалитеног меда од багрема и тону меда од липе, кестена, али и ливадског меда – прича Ђокић.
Он каже да у Љубовији и оближњим градовима нема организованог откупа меда, али да сав мед прода код куће.
- Купци су најчешће из Ужица, Новог Сада, Суботице, Ваљева, Београда, Панчева, Земуна, али и Бјељине, Зворника и Брчког у Републици Српској. Мед продајем за 400 динара по килограму, а ако се купује већа количина, цена је нешто нижа. Код мене и пензионери из Љубовије и оближњих градова и варошица купују мед. За њих су цене знатно ниже и они су задовољни – прича Милисав Ђокић.
Пчелар из Љубовије производи матице и поклања их пријатељима одгајивачима пчела. Осим тога, он подучава младе како да се баве пчеларством, а пчеларима почетницима поклања три до пет пчелињих ројева, које сам формира. Летос је седморици пчелара поклонио укупно 30 ројева. Због тога што је добар пчелар и што воли да помогне другима, ужива велики углед код житеља средњег Подриња.
Миладин Малишић
Прополис за комшије
Милисав Ђокић каже да му, осим меда, пчеле донесу и доста поленовог праха и прополиса, који су лековити, а које поклања комшијама, пријатељима и познаницима

Pravda




Нема коментара:

Постави коментар