понедељак, 7. новембар 2011.

Са крчагом Власине по Андалузији

КРУШЕВАЦ – Конференција Европске пешачке асоцијације, 42. по реду, ове године одржана је у Шпанији. У раду конференције учествовала је и српска делегација, а Крушевљанин Драгослав Гогић, члан Планинарског савеза Србије, каже да су за 12 дана у Шпанији планинари прешли по 61 километар и тако дали свој допринос овом догађају.

Тема овогодишњег окупљања планинара у Шпанији била је „Човек и вода“, са циљем да се промовише заштита воде.
- Никада се није окупио већи број планинара. Сви учесници конференције Европске пешачке асоцијације донели су узорке воде из својих земаља. Ми смо у Србији крчаге напунили на извору реке Јерме код Власинског језера. Уливање свих вода Европе у 12 амфора одржано је на централном градском тргу у Гранади, а из ових посуда вода је просута у Фонтану живота у маварском дворцу Алхамбра, симболично указујући на значај овог природног ресурса – објашњава Гогић.
Око 10.000 планинара из 30 земаља Европе, међу којима 25 из Србије, пешачило је данима поред обале Коста дел Сол у андалузијском парку природе Кабо ди Гата.
- Ми смо се са пријатељима из БиХ попели на Ла Валету висине 3.394 метра у планинском масиву Сијера Невада. Нас 12 попело и на највиши врх континенталног дела Шпаније Мулхасен, на висини од 3.483 метра. На оба врха пењали смо се у истом дану, тако да је то био изузетан успон дужине око 30 километара, а пењачима је требало 15 сати да се попну и сиђу са планине. Планински ланац Сијера Невада, осим у Шпанији, постоји и у Мексику и САД. Шпанска Сијера Невада позната је по томе што су у недрима тих планинсих теснаца и висоравни снимљени сви „шпагети вестерни“. Када смо посетили те кулисе мексичких, каубојских и индијанских насеља, као да су оживеле због нашег присуства – каже Гогић, додајући да су после велике журке на улицама Гранаде обишли и два града у Француској, Ницу и Ним.
Н. Поповић
Pravda

Нема коментара:

Постави коментар