уторак, 8. новембар 2011.

Komšiji grade kuću

Human gest u leskovačkom kraju

Milica Ivanović | 08. 11. 2011.

LESKOVAC - Stara kuća nadničara Bobana Đokića (29) iz leskovačkog sela Čekmin, koji živi sa nepokretnom majkom i tetkom, urušila se usled dotrajalosti i obilnih kiša. No, tročlana siromašna porodica nije ostala pod vedrim nebom.
Jedini problem nabavka krovne građe i crepa

U pomoć je pritekao prvi komšija Slobodan Spasić, bespomoćne ljude je smestio u pomoćnom objektu svoje kuće i organizovao seljane da Đokićima naprave novi dom od čvrstog materijala na kamenom temelju tuglare iz 19. veka.

Svako od meštana je ponešto priložio i za mesec dana nikli su zidovi kuće od osamdesetak kvadrata. Juče su seljani spremali armaturu za ploču.

- Išlo bi brže da nas ne ometa ova kiša zbog koje moramo da pravimo česte pauze - kaže Nebojša Vujić, glavni majstor iz Čekmina, sela sa preko 1.000 stanovnika.

Ovaj nesvakidašnji humani gest Bobanovih komšija pročuo se po selu, pa čim ugrabe vreme Čekminci dotrče da pripomognu.

Boban Đokić

- Ko će ako ne komšije. Istina je da su došla teška vremena i da smo svi u škripcu sa novcem, ali ako zamoliš, potrčiš, svako ti se nađe. A Boban je to zaslužio jer nema čoveka u kraju kome nije pomogao - skroman je Slobodan Spasić, koji je, pričaju, Čekminci, inicijator ove humane akcije.

Ipak, da sam Boban nije nešto uštedeo radeći kao pomoćni radnika na gradilištima po leskovačkim selima i poljima, Čekminci ne bi bili tako darežljivi.

- Uštedeo sam za giter blokove, montu i za nešto malo gvožđa, a iz Mesne zajednice sam dobio 100 džakova cementa i 500 kilograma gvožđa. Ljudi donose po 20, 50, 100 evra, ko koliko ima - priča ovaj prerano ostareli i stidljivi mladić.

Komšije su, dodaju Perica Filipović, Bratislav Cvetković, Jovica Spasić i Zoran Marinković, pomogle i u drugom materijalu, s polovnim prozorima i vratima.
Komšije kažu da je Boban svima pomagao, pa mu sad svi uzvraćaju


- Od svega mi je najdraža njihova moralna podrška - dodaje Boban, koji pored nadničenja neguje i dve skoro nepokretne starice.

No, nije izvesno da će kuća biti useljiva do kraja godine. Majstor Vujić kaže da su glavni problemi crep i krovna građa.

- Ima nagoveštaja da će “Mladost” iz Leskovca donirati crep, ali kako da se snađemo za drvenu građu? - razmišlja naglas.

A kada se kuća završi, Boban će potražiti sebi životnu saputnicu.
- Da imam ženu i decu, da živim kao sav normalan svet - priča mladić čija tročlana porodica nikada nije imala redovna novčana primanja.
Blic

Нема коментара:

Постави коментар